dimecres, 12 de juliol del 2017

El treball és sagrat: no el toquis



EL TREBALL ÉS SAGRAT: NO EL TOQUIS
Gerard Horta
[EL VIDRE AL COR, 29-XII-2015]

Acabat d'arribar fa poques hores de la darrera expedició de treball de camp a Cap Verd evoco Karl Marx (Manuscrits de París, 1846), Max Weber (L'ètica protestant i l'esperit del capitalisme, 1905) i Ernst Tröltsch (El protestantisme i el món modern, 1924), que probablement riurien davant de l'aportació de sota, tot i que per a moltes persones sense feina formal –en el marc del tecnofeudalisme global cap al qual som conduïts com a cabretes obedients– això del treball assalariat els acabi semblant un concepte conegut però poc viscut. Val la pena transcriure la citació següent de Marx sobre el protestantisme dins els Manuscrits de París, un text que antecedeix gairebé 60 anys la publicació de l'obra cabdal de Weber:

"Així, malgrat l'aparença mundana i hedònica, es tracta d'una ciència veritablement moral i de la més moral de totes les ciències. La seva tesi principal és la renúncia a la vida i a les necessitats humanes. Com menys es mengi, es begui, es comprin llibres, es vagi al teatre o als balls o als indrets públics, i com menys es pensi, s'estimi, es teoritzi, es canti, es pinti, es representi, etc., més aconseguirem estalviar i més gran serà el nostre tresor que ni les arnes ni la floridura corrompran: el nostre capital. Com menys siguem, com menys expressem la nostra vida, més tindrem, més alienada serà la nostra existència i major serà l'estalvi del nostre ésser alienat."

Cada cop que –després de cinc estades rentant-me la roba a "casa" durant el treball de camp en aquestes illes– penetrava a l'espai gloriós de la bugaderia Kanimambo de Mindelo (SonSent, Cap Verd) reia, reia molt. Hi tenen penjat un decåleg amb les paraules que vénen a continuació. No t'escarrassis gaire a llegir-ho més atentament del compte, fes-ho d'una manera reposada, podries llegir-ne una ratlla cada dia... o potser cada setmana:

1. Viu per descansar.

2. Estima el teu llit, és el teu temple.

3. Si topes algú que descansa, imita'l.

4. Descansa de dia per dormir bé a la nit.

5. El treball és sagrat: no el toquis.

6. No facis demà el que puguis fer demà passat.

7. Treballa al mínim possible. El que s'hagi de fer, deixa que ho faci una altra persona.

8. Calma. Mai no ha mort ningú per descansar.

9. Quan sentis desig de treballar, asseu-te, respira fons i espera que passi.

10. No te n'oblidis: el treball és salut. Deixa'l per als malalts.

***

Post scriptum: amb agraïment a la senyora Joana i la Djanira, treballadores de la bugaderia Kanimambo de Mindelo!